23η Εκδήλωση Μνήμης για την ρατσιστική εμπρηστική επίθεση στο Mölln 1992

anıları canlı tutma mücadelesi
das erinnern erkämpfen
reclaim and remember
Αγώνας εις Μνήμη

Οι εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν πάντα και μια ανάκληση της βίας. Και ξεγυμνώνουν βίαιες οργανώσεις. Οργανώσεις οι οποίες γαλουχούν την κοινωνία, οι οποίες προωθούν την ρητορική μίσους, τα πογκρόμ και τους φόνους. Δεξιές, ρατσιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις. Οργανώσεις του τότε. Οργανώσεις του τώρα.

Το σπίτι της οικογένειας Αρσλάν δέχτηκε εμπρηστική επίθεση με κοκτέιλ μολότοφ από νεοφασιστικά στοιχεία στις 23 Νοέμβρη 1992. Κατά την επίθεση έχασαν τις ζωές τους η δεκάχρονη Γελίζ Αρσλάν, η δεκατετράχρονη Αϋσέ Γιλμάζ και η πενηνταενός ετών Μπαχιντέ Αρσλάν. Τραυματίστηκαν και άλλα μέλη της οικογένειας, κάποιοι σοβαρά. Πριν από το περιστατικό, οι Νεοναζί είχαν ήδη προβεί στον εμπρησμό της οδού Ratzeburger 13, όπου διέμεναν επίσης κάτοικοι τουρκικής καταγωγής. Εννιά από αυτούς υπέστησαν σοβαρά τραύματα.

Μέσα στο 2015, οι δεξιές ρητορικές, οι επιθέσεις και τα χτυπήματα σε υπάρχοντα και μελλοντικά καταλύματα προσφύγων γίνονται και πάλι καθημερινότητα. Οι οικογένειες των θυμάτων και των επιζώντων ρατσιστικής και νεοναζιστικής βίας μιλούν για αυτόν τον καθημερινό ρατσισμό. Συχνά λένε ανοιχτά τι πραγματικά τους συμβαίνει. Τότε και τώρα. Κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν. Ζητούν απαντήσεις.

Αλληλεγγύη είναι η επαφή με τους πληγέντες. Στην καθημερινότητά τους. Μέσα στα μάτια. Με σκοπό την αλληλεπίδραση. Με ανοιχτά αυτιά. Και ανοιχτή καρδιά. Δεν υπάρχουν μόνο θύματα. Υπάρχουν πολλές εμπειρίες και ιστορίες. Πολλές πληγές. Πολλές ελπίδες και ανάγκες. Πολλές όψεις. Αλληλεγγύη σημαίνει να ακουστούν όλα τα παραπάνω. Να βγουν από την απομόνωση και να γίνουν ένα. Να δικτυωθούν. Ώστε να χτιστούν πολιτικές μνήμης. Ως σύλλογος της διαφορετικότητας.

Ο αγώνας για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη – η μνήμη των γεγονότων, των ξεχασμένων, των αποσιωπημένων, όσων έκαναν τα στραβά μάτια, των αιτιών και των επιπτώσεων, του πριν και του μετά. Αυτές οι απαιτήσεις είναι πάντα επίκαιρες.

Ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά.

Ο «Σύλλογος φίλων εις μνήμη της ρατσιστικής εμπρηστικής επίθεσης στο Mölln το 1992» αποτελείται από μέλη και φίλους της οικογένειας Αρσλάν και μέλη άλλων αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών ομάδων.

Εκδηλώσεις μνήμης:

Σάββατο, 7. Νοέμβρη 2015
«Ομιλία για το Μölln στην εξορία»
Μιλούν:
Αργύρης Σφουντούρης
Επιζών της σφαγής των Ες-Ες στο Δίστομο στις 10 Ιουνίου 1944
και
Μέλη της οικογένειας Αρσλάν
Χώρος: Φουαγιέ στο θέατρο της Βρέμης
Έναρξη: 4 μ.μ.
Διεύθυνση: Goetheplatz 1-3, 28203 Bremen

Δευτέρα, 23. Νοέμβρη 2015
„Reclaim and Remember“
Ανοιχτή εκδήλωση στη μνήμη των Μπαχιντέ και Γελίζ Αρσλάν και Αϋσέ Γιλμάζ
Χώρος: μπροστά στην οικία Μπαχιντέ-Αρσλάν
Έναρξη: 3 μ.μ.
Λήξη: 7 μ.μ.
Διεύθυνση: Mühlenstraße 9, Mölln

Παρασκευή, 27. Νοέμβρη 2015
„Reclaim and Remember“
Συναυλία αλληλεγγύης για τους πληγέντες από ρατσιστική και νεοναζιστική βία με τους
Neonschwarz: Refpolk, Daisy Chain, Miss Zebra, Kronstadt και DJ KaiKani: Onejiru, Melanie Wharton und Chassy Wezar
Χώρος: Schlachthof, Βρέμη
Έναρξη: 8 μ.μ.
Διεύθυνση: Findorffstr. 51, 28215 Bremen